Наукові видання

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 11 з 11
  • Документ
    Вербальна репрезентація дискурсивної особистості матері в англомовному парентальному дискурсі
    (2021-03) Козлова Вікторія Вікторівна; Багацька Олена Вікторівна; Kozlova Viktoriia Viktorivna; Bahatska Olena Viktorivna
    У статті досліджується питання вербальної репрезентації дискурсивної особистості матері в англомовному парентальному дискурсі засобами лексичного та синтаксичного мовних рівнів. Уточнено поняття дискурсивної особистості матері та виокремлено демократичний та авторитарний її типи. Проведено аналіз лексико-семантичних і синтаксичних засобів реалізації демократичного й авторитарного типів дискурсивної особистості матері в англомовному парентальному дискурсі.
  • Документ
    Заперечення на позначення концепту рівновага в сучасних американських оповіданнях
    (2020-10) Багацька Олена Вікторівна; Bahatska Olena Viktorivna; Козлова Вікторія Вікторівна; Kozlova Viktoriia Viktorivna
    Заперечення співвідносяться з описом фізіологічних, емоційних станів персонажів та їхнього соціального статусу, що зумовлює різновид втраченої рівноваги. Заперечні прикметники паралельно з іменниками є опорними елементами тексту, які ми тлумачимо як головні носії інформації про порушення рівноваги. Конвергенція заперечень як засобу позначення дисбалансу в невеликих за обсягом уривках оповідань створює ефект поступової, проте тотальної утрати рівноваги, а також характеризує описану ситуацію як безнадійну. Таким чином, концепт РІВНОВАГА представлений у досліджуваній прозі в динаміці внаслідок розвитку образів персонажів, яким властиві початкова рівновага та її порушення
  • Документ
    Особливості утворення евфемізмів в американському політичному кінодискурсі
    (2020-10) Козлова Вікторія Вікторівна; Усатих Ірина Сергіївна; Kozlova Viktoriia Viktorivna; Usatykh Iryna Serhiivna
    У статті досліджено способи утворення евфемізмів в американському політичному кінодискурсі (на матеріалі американських політичних серіалів). Обґрунтовано актуальність наукової розвідки та уточнено поняття політичного кінодискурсу. Проаналізовано публікації з проблематики дослідження та уточнено класифікацію шляхів досягнення евфемістичного ефекту в англійській мові, що уможливило ідентифікувати механізми евфемізації в американському політичному кінодискурсі.
  • Документ
    Принципи аналізу мовного втілення концепту РІВНОВАГА
    (2015) Багацька Олена Вікторівна; Bahatska Olena Viktorivna; Коваленко Андрій Миколайович; Kovalenko Andrii Mykolaiovych
    В роботі розкрито загальні принципи моделювання структури концепту РІВНОВАГА на матеріалі коротких оповідань. Складний характер організації концепту диференційовано на двох рівнях: вертикальному та горизонтальному. При вертикальній організації враховані ступені абстракції тих знань, що входять до концепту, при горизонтальній – організацію кожного рівня.
  • Документ
    Лексические средства воплощения концепта РАВНОВЕСИЕ в современных американских рассказах
    (2013) Багацька Олена Вікторівна; Bahatska Olena Viktorivna
    Заданием статьи является выявление и анализ лексических средств выражения концепта РАВНОВЕСИЕ в современных американских рассказах. Языковая репрезентация исследуемого концепта в проанализированной художественной прозе, а именно: описание начального равновесия, его потери и восстановления в физическом, психическом и социальном ракурсах, подчинено созданию образа персонажа как совокупности характеристик, воссоздающих в тексте образ человека, задействованного в повествовании. Раскрытие динамики “внешних” (физических), “внутренних” (психических) состояний персонажей, а так-же их социального взаимодействия придает образу персонажа эффекта реалистичности. Наличие, потеря или восстановление персонажами разных видов равновесия отображены в проанализированных рассказах по-компонентно: существительные указывают на источник потери или восстановления равновесия, глаголы – на компоненты соматичности, представляющей тело человека как целое, и силы, которая связывает потерю и восстановление равновесия с действием внешних сил, а прилагательные и наречия – на компонент вертикальности, который отражает прямое положение как основу равновесия.
  • Документ
    Національно-культурні чинники становлення фразеологічної картини світу Німеччини протягом VIIІ-XVII століть
    (2019) Школяренко Віра Іванівна; Shkoliarenko Vira Ivanivna
    У статті відзначається особлива роль національно-культурних чинників в процесі формування фразеологічного складу німецької мови протягом VIII-XVII століть; визначаються універсальні чинники, загальні для становлення фразеологізмів різних етапів розвитку, і специфічні, які залежать від рис німецької мови й особливих умов її історичного існування.
  • Документ
    Наративне втілення концепту РІВНОВАГА в сучасному англомовному художньому дискурсі
    (2017) Багацька Олена Вікторівна; Bahatska Olena Viktorivna
    Робота зосереджена на лексичних засобах концепту Рівновага на матеріалі сучасних американських оповідань. Доведено, що в літературних текстах початкова рівновага персонажів, її порушення та відновлення позначаються лексичною номінацією компонентів поняття: іменники підкреслюють джерело порушення рівноваги або відновлення; дієслова посилаються на соматичні та силові компоненти, які пов'язують зв’язки між порушенням рівноваги або відновленням та зовнішніми чинниками, які впливають; прикметники і прислівники називають вертикальність основою рівноваги.
  • Документ
    Entstehung und Entwicklung von Phraseologismen der deutschen Sprache: theoretische Zugriffe
    (2019) Школяренко Віра Іванівна; Shkoliarenko Vira Ivanivna
    Статтю присвячено лінгвокультурологічному вивченню становлення фразеологічних одиниць німецької мови протягом VIII-XVII століть. Розроблено новий підхід до вивчення фразеологічного складу з позиції діахронічного аспекту лінгвокультурології, який полягає у виявленні національно-культурних чинників, релевантних для формування фразеологічної картини світу давньоверхньонімецького, середньоверхньонімецького і ранньонововерхньонімецького періодів, визначено критерії встановлення національно-культурної специфіки фразеологізмів, а також описано досвід систематизації фразеологічних одиниць у діахронії, заснований на системі образів і цінностей певного історичного періоду. Проведено історичний і генетичний аналіз фразеологічного складу.
  • Документ
    Тенденції розвитку фразеологічного складу німецької мови XVIII-XXI століть
    (СумДПУ імені А.С. Макаренка, 2018) Школяренко Віра Іванівна; Shkoliarenko Vira Ivanivna
    Монографія присвячена висвітленню тенденцій та особливостей формування фразеологічної системи німецької мови з позицій сучасної лінгвістики. Вона є результатом міждисциплінарного дослідження, у якому здійснюється спроба розглянути розвиток засобів фразеологічної номінації на матеріалі електронних корпусів текстів художньої літератури XVIII – XXI століть. Особлива увага приділяється діахронічному аналізу фразеологічних одиниць.
  • Документ
    Динаміка розвитку фразеологічної системи німецької мови 19-20 століття
    (СумДПУ імені А.С. Макаренка, 2003) Школяренко Віра Іванівна; Shkoliarenko Vira Ivanivna
    Монографія присвячена висвітленню тенденцій та особливостей формування фразеологічної системи німецької мови з позицій сучасної лінгвістики. Вона є результатом міждисциплінарного дослідження, у якому здійснюється спроба розглянути розвиток засобів фразеологічної номінації. Особлива увага приділяється діахронічному аналізу фразеологічних одиниць.
  • Документ
    Топографічно-психологічні виміри роману Чайни Тома М’євіля «Місто і місто»
    (К.: Київ.ун-т ім.Б.Грінченка, 2018) Денісова Дар'я Данилівна; Денисова Дарья Даниловна; Denisova Daria Danylivna
    У статті досліджуються топографічні особливості роману «Місто і місто» Чайни Тома М’євіля в їх проекції на жанрову та композиційну структуру твору. Спираючись на теоретичні здобутки когнітивно-поетологічних дослідженнь емоційного сприйняття тексту, доводиться зв’язок між топографією художнього простору та особливостями емоційного впливу на читача творів химерної фантастики (ХФ); зазначаються стратегії досягнення відповідного ефекту в творах ХФ та творчості М’євіля зокрема. Розкривається емоційне та композиційне навантаження топосу міста в химерно-фантастичному романі М’євіля «Місто і місто». Робиться висновок про функціонування топографічних особливостей роману як відображення психології сучасного жителя міста та унаочнення метафор самоідентичності й особистісної свободи людини.