Філософія науки: традиції та інновації

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 386
  • Документ
    Мовно-естетичні знаки української культури як невідʼємні складники поетичного лінгвостилю (на прикладі мовотворчості Івана Малковича)
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Беценко Тетяна Петрівна; Betsenko Tetiana Petrivna
    У статті здійснено спробу зʼясувати специфіку використання у сучасній українській поезії різнорівневих образних одиниць, що формують категорію мовно-естетичних знаків національної культури. На прикладі поетичної мовотворчості Івана Малковича реалізовано спостереження за особливостями вживання митцем словесно-образних знаків, що глибинно споріднені з національно-культурним континуумом. Виявлено групи одиниць, належних до мовно-естетичних знаків національної культури.
  • Документ
    Концептуальні засади профільного навчання історії
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Моцак Світлана Іванівна; Motsak Svitlana Ivanivna
    В статті розглянуто сутність і основні принципи організації профільного навчання старшокласників, запропоновано структуру й схарактеризовано основні складники його змісту. Авторка доводить, що профільне навчання – це закономірний результат розвитку і реалізації теорії диференційованого навчання в умовах нової парадигми освіти. Законодавче закріплення профільності старшої школи в Україні є прогресивним кроком у напрямку забезпечення її варіативності, широкої диференціації, децентралізації та індивідуалізації навчання.
  • Документ
    Природа критичного мислення: проблема визначення
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Наумкіна Олена Анатоліївна; Naumkina Olena Anatoliivna
    У статті здійснена спроба прояснити природу критичного мислення та виявити його співвідношення з іншими стилями мислення. Зʼясовано, що цей феномен постає як багатовимірний і складний за своєю сутністю. Критичне мислення є, насамперед, рефлексивне й самостійне, яке саморегулюється, і включає елементи нелінійного і творчого. В певному сенсі можна стверджувати про його синтетичний або інтегративний характер. Серед його основних когнітивних навичок більшість експертів називають: інтерпретацію, аналіз, оцінку, умовивід, пояснення та саморегуляцію.
  • Документ
    Історія вивчення деревʼяної сакральної архітектури Гуцульщини
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Вовк Олександр Володимирович; Vovk Oleksandr Volodymyrovych
    Метою статті є спроба проаналізувати, як питання сакральної деревʼяної гуцульської архітектури висвітлене в історіографії. Питання сакральної деревʼяної архітектури Гуцульщини розглядалися у працях дослідників протягом кінця ХІХ – початку ХХІ століття. Окрему увагу дослідники приділили особливостям архітектури, оздоблення церков, дзвіниць, капличок, хрестів. Автори вказують на той факт, що гуцульська сакральна архітектура є невідʼємною частиною сакральної архітектури інших українських етнографічних земель. Дослідження сакральної архітектури є цікавою та перспективною темою для дослідників, оскільки деревʼяне будівництво не є справою лише минулого, воно розвивається й у сучасну добу, потребує всебічного вивчення й аналізу.
  • Документ
    Специфіка трансформації китайської соціальної структури в останній чверті ХХ ст.
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Жуков Олександр Володимирович; Zhukov Oleksandr Volodymyrovych
    Дана стаття присвячена ключовим питанням модернізації китайського суспільства в останній третині ХХ століття. Основними автор визначає зміни в соціальній структурі через модернізацію економіки. Подається певна соціальна стратифікація, відповідно до економічних перетворень та суспільних вимог. Відзначається роль та місце нових суспільних прошарків, які були виразниками нових економічних та соціальних видозмін. Автор приходить до висновку, що трансформація структури китайського суспільства не була цілеспрямованим, самостійним процесом і залежала від впровадження інновацій.
  • Документ
    Нелінійне світорозуміння: погляд навскіс
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Снегірьов Ігор Олександрович; Snehirov Ihor Oleksandrovych
    У статті через призму теорії самоорганізації та нелінійного підходу здійснюється аналіз основоположних принципів постнекласичної науки та їх екстраполяції на системи різної природи. Особлива увага автора акцентується на принциповій нелінійності і стохастичности біфуркаційних переходів як у соціальних, так і природних структурах. Розкривається специфіка співвідношення детермінізму і індетермінізму в ці періоди. Автор доводить тезу, відповідно до якої формування нелінійного стилю мислення не означає кінець колишньої наукової парадигми і межу розвитку класичної картини світу, а мова йде про деякий методологічний синтез в рамках сучасної картини світу, який здійснюється в нелінійному світорозумінні.
  • Документ
    Тенденції розвитку національної культури в контексті європейської інтеграції в останнє десятиліття ХХ ст.: філософсько-культурологічний аналіз
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Бондар Ірина Олександрівна; Bondar Iryna Oleksandrivna
    У статті розглянуто провідні тенденції розвитку національної культури в умовах євроінтеграції наприкінці ХХ ст., досліджено характер, динаміку та інтенсивність впливу глобалізації на культурні процеси в Україні. Основна увага приділяється проблемам переходу українського соціуму до нових умов розвитку культури в умовах посттоталітарного суспільства, що сприяло формуванню нових підходів щодо сприйняття феномену культури у суспільній та індивідуальній свідомості, змінам основних підходів до управління у галузі культури. Схарактеризовані основні напрями та стан міжнародного співробітництва України у культурно-мистецькій сфері.
  • Документ
    Evolution of Socio-Cultural Policy Mapping of City Community Design for City Sociocultural Space
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Олексенко Роман Іванович; Oleksenko Roman Ivanovych; Afanasieva L. V.; Афанас’єва Л. В.
    The aim of this study is to carry out a comprehensive analysis tools for mapping communities in the context of the modernization upgrade the socio-cultural space of present-day Ukrainian city. Methodology of research: To accomplish the tasks, the following general scientific and empirical methods were used such as: analysis, synthesis, comparison, systematization, generalization, as well as questionnaires, focus group research and method «World café». To analyze the development and implementation of communities mapping projects in the modern city, we are involved with axiological and activity approaches. The method of cultural mapping of the city of participatory type based on the city of Melitopol is developed. The scientific novelty of the study is an interdisciplinary correlative-integrative approach to the study of the problem of mapping, modernization and sustainable socio-cultural development of the modern Ukrainian city, which combines the cultural, philosophical and sociological principles of analysis and consists in an attempt of a culturally-analytical comprehensive study of ways of organizing the cooperation of the urban community with local self-government bodies. Conclusions. In this study, an attempt was made not only to characterize the mapping of the community as a method, but also to identify the possibilities of its use for the study of the socio-territorial space, to determine its practical significance, which, in our opinion, may serve as a scientific basis not only for knowledge, forecasting of urban socio-cultural processes, but also will contribute to the development of the communityʼs potential, the construction of the territorial organization of local self-government.
  • Документ
    К проблеме понятий воображаемое и фантазия в аналитической психологии и философии К. Г. Юнга
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Вертель Антон Вікторович; Vertel Anton Viktorovych; Криловецька І. І.; Krylovetska I. I.
    В статье анализируется комплекс вопросов, связанных с пониманием и интерпретацией концептов «воображаемое» и «фантазия» в философско-психологическом дискурсе. Рассматриваются концептуальные отличия методологических подходов к проблеме воображаемого и фантазии в классическом психоанализе и аналитической психологии. Показано, что в русле психоаналитической проблематики, а именно с позиций аналитической психологии К. Г. Юнга воображение не имеет ничего общего с фантазией, как в научно-прикладном, так и в повседневном (обыденном смысле).
  • Документ
    Існування людини в умовах «соціального канібалізму»: виклики сучасності (філософсько-аксіологічний аналіз)
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Пономаренко Тетяна Олександрівна; Ponomarenko Tetiana Oleksandrivna
    В статті зроблена спроба розкрити сутність такого явища сучасності, як «соціальний канібалізм». Особливий акцент зроблений на означення індивідуалізації в суспільстві ХХІ століття як основної причини виникнення «соціального канібалізму». Автором визначені особливості мережевої організації суспільства та інформаційної кризи, явища буллінгу, зміни аксіологічної складової суспільства під впливом інформаційно-мережевої парадигми як концептуально-когнітивного засобу організації та інтерпретації соціальної дійсності інформаційної ери. Автором звернена увага на необхідність стійкого розвитку суспільства в умовах сучасності.
  • Документ
    Філософські проблеми сучасної глобальної антропологічної кризи
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Дєнєжніков Сергій Сергійович; Dieniezhnikov Serhii Serhiiovych; Козлова Олена Григорівна; Kozlova Olena Hryhorivna
    У статті проаналізовано філософські проблеми сучасної глобальної антропологічної кризи. Особливу увагу приділено проблемі комплексного вивчення та перетворення людини з точки зору культурно-філософського (антропологічного) та філософсько-педагогічного підходу. Автори вважають, що в результаті деформації світової спільноти локальні проблеми антропності перейшли у глобальні. Антропосоціоекопланетарна катастрофа, спровокована деформованою людиною, може бути зупинена людиною шляхом її якісного перетворення, з відновленням розумного духовно-морального потенціалу і креативно-гармонізуючої сили у світі.
  • Документ
    «Science Art» як проекція у майбутнє музики
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Тарапата-Більченко Лідія Григорівна; Tarapata-Bilchenko Lidiia Hryhorivna
    У статті осмислюються сучасні практики музичного «science art» як форми створення і побутування музики, що проектують її майбутнє. Прогнозується значний вплив наукових технологій на процес музичної творчості, подальша візуалізація музики та її еволюція за межами нормативно-ціннісної системи мистецтва. Констатуються трансформації в системі «композитор – виконавець – слухач»: перехід концертного простору у віртуальний, зміна статусу композитора, заміщення виконавця «цифровими музикантами», перетворення слухача на глядача. Зазначені тенденції позначаються як небезпечний вектор розвитку музики, який може зашкодити її існуванню як одухотвореної звукової матерії, унікального засобу самовиразу, комунікації та самопізнання.
  • Документ
    Сцієнтиське самонерозуміння психоаналізу
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Вертель Антон Вікторович; Vertel Anton Viktorovych; Мотрук Тетяна Олександрівна; Motruk Tetiana Oleksandrivna
    Стаття присвячена філософсько-методологічному дослідженню наукового статусу психоаналітичного вчення. Розглянуті взаємозв’язки між класичним психоаналізом і філософією. Особлива увага приділяється критиці психоаналітичного вчення з боку представників позитивізму. Показана невідповідність основних постулатів психоаналітичної теорії критеріям верифікації та фальсифікації. Окреслена проблема наукового самонерозуміння психоаналізу. Зроблена спроба проаналізувати ставлення до класичного психоаналізу в системі міф – філософія – наука.
  • Документ
    The Philosophical Discourse of Convergent Technologies in Modern Society
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Зленко Наталія Миколаївна; Zlenko Nataliia Mykolaivna
    The main idea of the article is to disclose the intension and content «convergent technologies». It is proved, that the convergent development of NBICS-technologies is the new stage of the fusion scientific knowledge, which is formed modern objects of perfection and activity in principle including physical, chemical, biological, psychological, technical, social multipliers. It is carried out an analysis of the basic processes occurring in society against the backdrop of development and deployment of the convergent technologies. The principles of interdisciplinarity, interdependence and interpenetration of NBICS-technologies content have revealed. It is emphasize d that humanity as a result of the explosive nature of modern scientific and technological revolution, where global NBICS-technology get to occupy a n important place, had approached a new stage in civilization development.
  • Документ
    Теоретичні знання в постіндустріальних суспільствах: прогнози і реальність
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Ведмедєв Михайло Михайлович; Vedmediev Mykhailo Mykhailovych
    Метою роботи є визначення ряду соціально-економічних обставин, що обумовлюють реальний стан справ з потребою в теоретичних знаннях і особливістю їх використання в постіндустріальних суспільствах. Автором використовуються прийоми системного і методологічного підходів. Підкреслюється помилковість уявлення, що наука в постіндустріальної системі є рушійною силою її розвитку. Окремо розглядається питання про значення науки для технологічних новацій. Використовуються дані, отримані в рамках проекту «Хіндсайт».
  • Документ
    Монадологія Миколи Руденка – альтернативна гіпотеза архітектури всесвіту
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Логвиненко Юлія Володимирівна; Lohvynenko Yuliia Volodymyrivna; Мазуренко Володимир Олексійович; Mazurenko Volodymyr Oleksiiovych
    М. Руденко запропонував стаціонарну модель Всесвіту, де все ґрунтується на принципі жорсткого порядку без випадковостей. Монада або Девʼятка своїми вібраціями розсовує мертвий (той, що не був живим) простір. Окрім Монад, у Всесвіті немає інших реальностей. Монада має радіус, масу, густину, енергію, може ущільнюватися та створювати гравітаційне поле. Духовні характеристики Монади людині пізнати не під силу, бо Світова Монада – це Бог, Духоматерія. Монада володіє найбільшою у світі силою (Силою Моносу), величиною, яку письменник пропонував включити до апарату ядерної фізики як константу. Люди – це також Монади, адже земна людина повторює Всесвіт у мікрокосмі. Життя на Землі залежить не тільки від Сонця, а й від Світової Монади. Сонце, за переконанням М. Руденка, світиться не за рахунок термоядерних реакцій, – воно нагадує рефлектор.
  • Документ
    Криза мультикультуралізму сучасного суспільства: світоглядний аспект
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Корнієнко Олександр Миколайович; Korniienko Oleksandr Mykolaiovych
    У статті аналізуються світоглядні аспекти кризи мультикультуралізму в сучасному поліетнічному суспільстві. На думку автора криза мультикультуралізму пов'язана з кризою самої європейської культури, з пануючим в ній постмодерністським світорозуміння, світоглядним менталітетом, який заперечує субординативізм та ієрархічність у розумінні буття і перш за все у власне людських його проявах. Така "децентралізація" може обернутися тим, що звільнення різноманіття культуротворчої активності людини від пов'язаності єдиним началом постане водночас і звільненням сил саморозпаду культури.
  • Документ
    Зародження та розвиток філософії ринкових відносин на території сучасної України: до історії проблеми
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Олексенко Роман Іванович; Oleksenko Roman Ivanovych; Ортіна Ганна Володимирівна; Ortina Hanna Volodymyrivna
    У статті проаналізовано історичні закономірності й особливості становлення філософії ринкових відносин на території сучасної України. Зокрема, досліджено історію розвитку українського суспільства - філософію господарства Київської Русі та Козацької держави. Виявлено причини знищення ринкових підвалин економічного життя народу та утвердження командно-адміністративної економіки. Структурні зміни які відбуваються в національній економіці не дають суттєвих результатів. Національна валюта девальвує у порівнянні з світовими валютами. Економіка країни потребує оздоровлення та ефективних реформ.
  • Документ
    Знання як джерело інновацій: епістемологічний аспект
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Ведмедєв Михайло Михайлович; Vedmediev Mykhailo Mykhailovych
    B статті розглядається комплекс проблем, пов'язаних з роллю знання як джерела інновацій. У роботі автор використовує відому класифікацію джерел інноваційних можливостей П. Друкера. Аналізуються представлені в літературі альтернативні схеми процесу створення і використання знань. Особлива увага приділяється питанню про роль науки, зокрема фундаментальної, в інноваційній діяльності. У зв'язку з цим наука зіставляється з роллю інженерної діяльності та винахідництва. Аналізується питання про співвідношення технологічного та наукового знання в інноваціях. Наводяться дані, отримані в ході реалізації дослідницьких проектів Hindsight і TRACES. Робиться висновок, що значення наукових, технологічних і позанаукових знань визначається конкретними умовами створення інноваційного продукту.
  • Документ
    Энактивизм, «umwelt» и мир культуры
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Косяк Валерій Андрійович; Kosiak Valerii Andriiovych
    Когнитивный эмпирический субъект рассматривается как телесно воплощенное «Я» в единстве познания, опыта и активного действия, посредством которых внешняя среда становится его миром - umwelt - обратно на него влияющим. Показывается, что миры жизненных смыслов разнятся в зависимости от «<масштаба личности». Обосновывается, что познавательная активность актора создает окружающую его предметную среду, вторую природу, мир артефактов, что телесный (чувственный, двигательный) опыт субъекта выступает базовым в разных формах культуры.