Формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх фахівців аграрного профілю у процесі професійно-прикладної фізичної підготовки

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
СумДПУ імені А. С. Макаренка
Анотація
Дисертаційну працю присвячено проблемі формування здоров'язбережувальної компетентності майбутніх фахівців аграрного профілю у процесі професійно-прикладної фізичної підготовки: представлено результати аналізу досліджуваної проблеми в педагогічній теорії і практиці, зокрема проанапізовано сучасні вимоги та підходи до професійно-прикладної фізичної освіти майбутніх аграріїв, особливості їх професійної діяльності й підготовки, а також уточнено сутність поняття «здоров'язбережувальна компетентність майбутніх фахівців аграрного профілю»; визначено критерії та рівні сформованості здоров'язбережувальної компетентності; надано теоретичне обгрунтування моделі формування здоров'язбережувальної компетентності майбутніх фахівців аграрного профілю, а також розкрито методичні особливості її реалізації. У дисертаційному дослідженні представлено результати експериментальної перевірки моделі формування здоров'язбережувальної компетентності майбутніх фахівців аграрного профілю у процесі професійно-прикладної фізичної підготовки. Матеріали дослідження можуть бути використані викладачами фізичної культури у процесі професійно-прикладної фізичної підготовки майбутніх фахівців аграрного профілю.
The dissertation is devoted to the problem of formation of healthcare-saving competence of future specialists of the agrarian profile in the process of professional- applied physical training. The results of the analysis of the problem under study in the pedagogical theory and practice are presented, in particular, the modern requirements and approaches to the professional-applied physical education of future agrarians, features of their professional activity and preparation, as well as clarified the essence of the concept of "health-saving competence of future specialists agrarian Profile The criteria and levels of formation of healthcare-saving competence are determined. Theoretical substantiation of the model of formation of health-saving competence of future specialists of the agricultural profile is given, as well as the methodical features of its implementation are revealed. In the study the health-conservation competence of future specialists in the agricultural profile is interpreted as an integrated characteristic of the qualities of a specialist that is formed in the process of vocational and applied physical training and reflects the level of his knowledge about health and its components, methods and methods of its preservation and strengthening, the safety of the professional activity, experience of cognitive and practical activity and value orientations to a healthy lifestyle that regulate behavior during daily and professional activity. It is substantiated that the structural components of the health-saving competence of future specialists in the agrarian sector are as follows: axiological (awareness of the value of health and the need for its preservation, care for their health and health of other people, motivation to preserve health), epistemological (knowledge about health and methods of its formation, preservation and strengthening), physical culture and health (ability to use the acquired knowledge to preserve their health and solve professional tasks, as well as individual psi deep geological qualities are important for future specialists of agrarian profile). The author's model of formation of the health-saving competence of future specialists of the agricultural profile in the process of professional-applied physical training is presented. The developed model includes the interconnected structural components: the target (containing the purpose), methodological (contains approaches and principles), methodical (contains content, methods, forms and means) and diagnostic and productive (contains components of health and preserving competence, criteria and indicators) blocks. The developed model reflects the ways of forming the healthcare-saving competence of future specialists of the agrarian profile in the process of vocational and applied physical training: forms (problem lecture, lecture-binary, lecture-visualization, seminars, training sessions, independent work), methods (verbal, practical, visual, problem, interactive, simulation-game, design) and means (complexes of physical exercises of innovative orientation and ICT) that provide the formation of health-preserving competence of May the future specialists of the agrarian profile in the process of professional-applied physical training. The indicated forms and methods of professional-applied physical training ensured not only the formation of knowledge, skills and habits of healthcare of future specialists in the agricultural sector, but also the development of their personal qualities In Hie dissertation research (lie results of experimental verification of the model of formation of health-saving competence of future specialists of agrarian profile in the process of professional-applied physical training are presented. Materials of research can be used by teachers of physical culture of higher agricultural educational institutions in the process of professional-applied physical training of future specialists of agricultural profile.
Опис
Ключові слова
здоров'язбережувальна компетентність, професійна компетентність, майбутні фахівці аграрного профілю, професійно-прикладна фізична підготовка, professional competence, health-saving competence, future specialists of agrarian profile, professional-applied physical training
Бібліографічний опис
Харченко, С. М. Формування здоров’язбережувальної компетентності майбутніх фахівців аграрного профілю у процесі професійно-прикладної фізичної підготовки [Текст] : автореф. дис. ... канд. пед. наук : спец. 13.00.04 теорія і методика професійної освіти / Сергій Миколайович Харченко ; МОН України, Сумський державний педагогічний ун-т ім. А. С. Макаренка ; наук. керівник П. Ф. Рибалко. – Суми, 2018. – 19 с.