Здоров’я людини в сучасному культурно-освітньому просторі

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 49
  • Документ
    Фізичне і психічне в категоріях внутрішнього і зовнішнього
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Максименко Людмила Михайлівна; Maksymenko Liudmyla Mykhailivna
    У статті розглянуто окремі домінанти тілесних проявів через міміку і жести (фізіогноміка), зв’язок їх із фізичним на основі тіла, яке є «функціональним органом» внутрішнього і зовнішнього; зроблено спробу осмислення їхнього складного взаємозв’язку.
  • Документ
    Комплексна оцінка зв’язку між рівнем та якістю життя студентів і станом їхнього здоров’я
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Мельниченко О. А.; Melnychenko O. A.
    Систематизовано аспекти здорового способу життя. Окреслено особливості ставлення студентів до власного здоров’я. Наведено методики оцінки рівня та якості життя населення, а також виокремлено ті з них, що стосуються здоров’я студентів. Доведено, що комплексна оцінка зв’язку між рівнем та якістю життя студентів і станом їхнього здоров’я передбачає використання офіційних статистичних даних і результатів соціологічних досліджень.
  • Документ
    Комплексний підхід у вирішенні питання корекції фігури у жінок з целюлітом
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Корж Зоя Олександрівна; Дементєва К. В.; Korzh Zoia Oleksandrivna; Dementieva K. V.
    В статті розглянуто актуальність проблеми целюліту у жінок різного расового походження та віку, представлені думки відомих авторів щодо ефективності дієтотерапії, фізичних навантажень у комплексному підході в боротьбі з целюлітом, розглянуто методи профілактики та реабілітації целюліта у жінок.
  • Документ
    Використання оздоровчого плавання при реабілітації дітей з аутизмом
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Іванська О. В.; Ivanska O. V.
    Актуальність даної теми підтвердити аналіз наукової літератури, та статистику і результати дослідженої проблематики, нами було запропоновано використання методу оздоровчого плавання та фізичної реабілітація у дітей з діагнозом аутизмом. Отримані в ході дослідження результати переконливо свідчать про позитивний ефект запропонованої програми фізичної терапії та оздоровчого плавання для даної групи дітей. Дана програма позитивно вплинула на психоемоційний стан, серцево-судинної систем, також покращилася якість рухів в кінцівках і покращилася їхня функціональність.
  • Документ
    Фізіотерапія як засіб фізичної реабілітації хронічного гастрита
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Козирева Є. Ю.; Корж Зоя Олександрівна; Kozyreva Ye. Yu.; Korzh Zoia Oleksandrivna
    У статті розглядаються теоретичні основи та сучасні підходи застосування фізіотерапії з пацієнтами в реабілітації при хронічному гастриті. Гастрит є найбільш поширеним захворюванням шлунка. Фізіотерапія при хронічному гастриті обумовлена можливістю купірування больового синдрому, цілеспрямованим впливом на секреторну і моторну функції шлунка, а також стимуляцією регенерації слизової оболонки шлунка. Одним із сучасних засобів фізіотерапії є лазерна і мікрохвильова резонансна терапія.
  • Документ
    Сучасні підходи до застосування раціонального харчування в реабілітації ожиріння у жінок
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Корж Юрій Миколайович; Корж Зоя Олександрівна; Korzh Yurii Mykolaiovych; Korzh Zoia Oleksandrivna
    В статті надано теоретичний аналіз науково-методичних літературних джерел, що висвітлюють причини виникнення ожиріння, використання раціонального харчування при даній патології.
  • Документ
    Вогнепальні поранення військовослужбовців як сучасна проблема фізичної терапії
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Куртвелієва В. А.; Копитіна Яна Миколаївна; Kurtveliieva V. A.; Kopytina Yana Mykolaivna
    Стаття містить відомості щодо особливостей вогнепальних поранень, клінічних проявів та патогенезу бойових поранень військовослужбовців, особливості локалізації поранення, їх вплив на боєздатність військових. Розкрито можливості фізичної терапії для військовослужбовців після вогнепальних поранень з метою збереження та відновлення фізичного стану та повернення зазначеного контингенту до професійної діяльності.
  • Документ
    Застосування Бобат-терапії з хворими на геміпаретичну форму церебрального паралічу
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Міхеєнко Олександр Іванович; Артеменко Г. В.; Mikheienko Oleksandr Ivanovych; Artemenko H. V.
    У статті проаналізовано ефективність методики Бобат-терапії в комплексній реабілітації дітей хворих на геміпаретичну форму дитячим церебральним паралічем.
  • Документ
    Особливості оздоровчого впливу фізичних вправ різної спрямованості
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Міхеєнко Олександр Іванович; Євтушенко Т. В.; Mikheienko Oleksandr Ivanovych; Yevtushenko T. V.
    У статті розглянуто використання рухової активності як важливої складової здорового способу життя. Розкрито специфічні особливості впливу на організм людини фізичних вправ, спрямованих на розвиток загальної витривалості, сили, гнучкості, швидкості, координації. Подано методичні рекомендації щодо співвідношення різних вправ та їх раціонального поєднання під час побудови оздоровчого фізичного тренування.
  • Документ
    Застосування фізичних вправ як засобу оздоровлення
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Міхеєнко Олександр Іванович; Козел І. В.; Mikheienko Oleksandr Ivanovych; Kozel I. V.
    Розглянуто методичні особливості побудови та організації оздоровчого фізичного тренування. Наведено аналіз типових помилок, яких припускаються ті, хто застосовує фізичні вправи з метою оздоровлення. Подана дефініція поняття “принципи оздоровчого фізичного тренування”. Обґрунтовано фундаментальні положення, які визначають особливості використання фізичних вправ для зміцнення здоров’я людини. Доведено важливість і необхідність урахування закономірностей впливу фізичних вправ на організм людини з метою підвищення ефективності оздоровчого фізичного тренування.
  • Документ
    Вивчення стану здоров’я, фізичного розвитку учнів початкової школи за результатами сучасних досліджень
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Лоза Тетяна Олександрівна; Loza Tetiana Oleksandrivna
    Формування здоров’я дитини, слід визначати шляхом формування оптимальної гармонійної конституції, постійного контролю над системогенезом та управління ним. Доповнені дані про низький рівень фізичного здоров’я та статеві особливості фізичного стану; виявлені різноманітні порушення постави та різні хронічні захворювання опорно-рухового апарату дітей початкової школи. Визначено, що погіршення стану здоров’я та фізичного розвитку дітей є дефіцитом рухової активності та неефективною організацією процесу фізичного виховання як в школі, так і в сім’ї.
  • Документ
    Теоретичні засади застосування засобів фізичної терапії після хірургічного лікування нефроуретеролітіазу
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Москаленко Б. М.; Копитіна Яна Миколаївна; Moskalenko B. M.; Kopytina Yana Mykolaivna
    В статті обґрунтовано поняття «сечокам’яна хвороба». Проаналізовано теоретичні засади застосування засобів фізичної терапії після хірургічного лікування нефроуретеролітіазу.
  • Документ
    Фізична реабілітація як метод впливу на здоров’я людей при неврозах
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Пюрко В. Є.; Piurko V. Ye.; Казакова С. М.; Kazakova S. M
    У статті розкриті зміни функціонування центральної та вегетативної нервової системи у жінок з неврозами під дією методів комплексної реабілітаційної програми. Показано, що методи фізичної терапії позитивно впливають не тільки на морфо-фізіологічні показники, але й на психо-фізіологічний стан людини (короткочасну пам'ять на слова та образи, ступінь концентрації стійкості та перемикання уваги). Доведено, що неврозами хворіють жінки-холерики з проміжним типом особистості (40-45%), потім флегматики з розумовим типом особистості (25%-30%) та меланхоліки художнього типу (25-20%).
  • Документ
    Фізичне виховання дітей молодшого шкільного віку з бронхітом
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019) Христова Т. Є.; Khrystova T. Ye.
    Охарактеризовано складові комплексної програми фізичного виховання та реабілітації дітей 6-7 років з рецидивним бронхітом. Встановлено, що в учнів експериментальної групи відбулося достовірне підвищення показників зовнішнього дихання та психоемоційного стану; результати рухових тестів наблизилися до показників здорових однолітків.
  • Документ
    Здоров’я людини в сучасному культурно-освітньому просторі
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2019)
    Збірник складають наукові статті студентів, аспірантів, провідних учених з історичних, управлінських, соціально-економічних та теоретико-методологічних аспектів розвитку сфери здоров’я людини та фізичної реабілітації. Розкрито особливості фізичної терапії при різних захворюваннях. Матеріали конференції будуть корисними для фахівців галузі фізичного виховання, лікарів, фізичних терапевтів та реабілітологів, усіх, хто цікавиться сучасними проблемами розвитку фізичної реабілітації, корекційної освіти, спорту і здоров’я людини, здорового способу життя.
  • Документ
    Здоров’я людини в сучасному культурно-освітньому просторі
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018)
    Збірник складають наукові статті студентів, аспірантів, провідних учених з історичних, управлінських, соціально-економічних та теоретико-методологічних аспектів розвитку сфери здоров’я людини та фізичної реабілітації. Розкрито особливості реабілітації при різних захворюваннях. Матеріали конференції будуть корисними для фахівців галузі фізичного виховання, лікарів, фізичних реабілітологів, усіх, кто цікавиться сучасними проблемами розвитку фізичної реабілітації, корекційної освіти, спорту і здоров’я людини, здорового способу життя.
  • Документ
    Сучасні підходи до застосування дихальних вправ при ожирінні у жінок
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Литвиненко Б. М.; Lytvynenko B. M.; Корж Юрій Миколайович; Korzh Yurii Mykolaiovych; Корж Зоя Олександрівна; Korzh Zoia Oleksandrivna
    У статті розглядається методика дихальної гімнастики «Бодіфлекс»під час реабілітації жінок з ожирінням.
  • Документ
    Вправи функціонального фітнесу при порушеннях постави у школярів
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Щапова А. Ю.; Shchapova A. Yu.; Арєшина Юлія Борисівна; Arieshyna Yuliia Borysivna
    У статті розглядаються вправи функціонального фітнес-тренування як метод корекції порушень постави у дітей шкільного віку. Виявлено основні завдання, які можна вирішити за допомогою даних вправ, а саме: формування м’язового корсету тулуба, забезпечення координованої роботи численних м'язових груп у різних рухових ситуаціях, підвищення рівня загальної фізичної підготовленості. Сформульовано методичні рекомендації щодо виконання даних вправ функціонального тренування у полегшеному режимі (для початківців).
  • Документ
    Стоун-терапія в комплексній системі SPA технологій
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Корж Юрій Миколайович; Korzh Yurii Mykolaiovych; Цибуля С. В.; Tsybulia S. V.
    В статті розглядаються сучасні тенденції застосування стоун-терапії як одного із сучасних напрямків SPA-технологій.
  • Документ
    Ефективність застосування комплексної програми фізичної реабілітації для дітей хворих на пієлонефрит
    (СумДПУ імені А. С. Макаренка, 2018) Торішна А. В.; Torishna A. V.; Корж Зоя Олександрівна; Korzh Zoia Oleksandrivna
    У статті розглянуто ефективність застосування комплексної реабілітаційної програми, а саме: фізіотерапії, дієтотерапії, ЛФК (РГГ, ЛГ з елементами йоготерапії) та Су Джок терапії.для дітей хворих на пієлонефрит на стаціонарному етапі лікування.